Huis voor Helden

Twee jaar geleden kwamen wij (Nicole en Ingrid) tijdens de jaarlijkse SKJ-dag in Utrecht Eva Kuiper tegen. Eva gaf een interessante workshop over positief en oplossingsgericht werken. We raakten aan de praat en Eva vertelde dat zij samen met een aantal anderen de Stichting ‘Huis voor de Helden’ had opgericht. Een stichting die tot doel had een professioneel, kleinschalig gezinshuis te realiseren met name voor jongeren met hechtingsproblematiek – in de leeftijd 12 tot en met 23 jaar. Zij wilden een plek waar jongeren zich thuis zouden kunnen voelen, ook als zij (al dan niet tijdelijk) niet thuis konden wonen.

Eva een enthousiaste en energieke jonge vrouw die vol goede moed en overtuiging wilde werken aan betere vorm van jeugdzorg en positieve opvang van jongeren die dat het hardst nodig hebben. Hierin vonden wij elkaar. Want dit was exact dat wat Stichting Nicole’s Huiskamer ook zo graag zou willen realiseren.

Wij vechten al jaren voor een residentieel huis voor jongeren die, om welke reden dan ook, niet meer thuis kunnen wonen. Helaas werkt geen van de SED Gemeenten hier echt aan mee, omdat men van mening is dat dit niet nodig is!? En dat het te duur is (de besparing wordt niet meegerekend natuurlijk) en omdat men vindt dat het een aanzuigende werking zou hebben!?

Ook Eva en haar team van enthousiaste mensen hebben helaas na 6 jaar de handdoek in de ring moeten gooien. Ook bij hun was de gemeente het hete hangijzer. En dat in een tijd van slecht bekend staande jeugdzorg en juist een extreem grote behoefte aan innovatie, maatwerk, transparantie en verbetering wat Jeugdzorg betreft! Eva en haar teamleden hebben helaas hun stichting Huis voor Helden los moeten laten.

Helaas is het nog veel te vaak zo dat de echt goede krachten met idealen en innovatieve ideeën op deze manier gewurgd worden in het bureaucratisch systeem, vol paarse krokodillen, die ze de adem beneemt.

De ruim € 2.300,- die Huis voor Helden nog op haar rekening had, schenken ze aan onze Stichting. Dit omdat Eva geloofd in ons concept en omdat wij zo dicht bij elkaar liggen wat idealen betreft. Naast verdrietig omdat zij het niet gered hebben, zijn wij ook echt super blij met deze gift!

Eva kwam op onze vaste woensdagmiddag, en bleef gezellig met ons en alle kids mee-eten, om het geld door middel van een symbolische cheque te overhandigen. Namens alle kids, vrijwilligers, Nicole en Ingrid heel erg bedankt voor de royale donatie, die wij in z’n geheel ten behoeve van onze kids zullen aanwenden. En we starten door een mooie activiteit te boeken tijdens de Survival-Challenge week in de Ardennen. We houden Eva op de hoogte en hopen haar in het veld nog zeker tegen te komen!

Eva en al jouw sponsors dank voor jullie gulle gift we zullen het goed besteden.