october 2011 014

.

Deelnemer: Santi M, 17 jaar   (PDD-Nos)

Scholier MBO

Uitjes

Vaste bezoeker

 

 

Hoe was het voor je bij Nicole’s Huiskamer kwam?

Ik heb pddnos en moest pillen nemen, maar daar ben ik mee gestopt, want die hielpen niet. En ik mocht mijn opleiding ook niet doen als ik pillen nodig heb. Dus moest ik het zelf proberen om rustig te blijven en gewoon te reageren. Dat lukte dus niet.

 

Wat heb je daar geleerd?

Zoveel dat het een boek is wat ik kan schrijven. Bijvoorbeeld dat ik niet zoveel mocht schelden en grof taalgebruik mocht hebben en ook geen grote mond opzetten. En dat mijn ouders wel van mij houden en in ons huis de baas zijn. Nicole legde me uit dat ik daar goed rekening mee moest houden en ook met anderen. Ook hoe het voelde voor anderen als ik tekeer ging. Ze leerde me ook wat ik dan in de plaats kon doen, dus als ik me opgefokt voel. Dan moet ik ademen en zo dat is wel grappig. En hoe ik van de verslavingen af moest komen, want ik dronk te veel en heb drugs gebruikt. Dan mag ik niet meer komen. Nu ben ik ook net gestopt met roken. Ze heeft alles erover uitgelegd.

 

Als je niet naar Nicole’s Huiskamer gegaan zou zijn dan….

Dan zou ik drugs gebruikt hebben en alcoholist zijn en roken, dus zou het heel slecht gaan. Want dan zouden mijn ouders me ook niet meer willen.

 

Hoe kwam het dat je die dingen daar wel leerde?

Het is altijd gezellig, we praten met thee of koffie of limonade en we krijgen fruit. Dat eet ik thuis nooit. En we kijken TV of doen leuke uitjes. Het moet er bij mij soms ingestampt worden en dat deden ze. Het is een hele lijst hoe het gaat dat is teveel om op te noemen.

 

Wat vond je niet leuk?

Ze gingen stoeien en me knuffelen dat was eerst best eng, maar nu juist wel fijn. Nu kan ik dat ook met anderen. Nu voelt het wel veilig.

 

Wat neem je de rest van je leven mee?

Dat het thuis goed is en dat ze van me houden en dat ik dat kan voelen. Cijfer = 10